X
Menu
X

MASK4KIDS

Poster lembu baruPoster Infaq Baru

Bulan Zulhijjah bakal menjelang tiba

Sinonim dengan dua Ibadah dalam bulan ini adalah Ibadah Haji dan Qurban.

Pada tahun ini, sekali lagi mengambil peluang untuk memudahkan urusan para penderma yang berniat untuk menjalankan ibadah qurban.

Kami menawarkan 2 kategori kepada Anda,

1. Qurban Lembu : RM 760 satu bahagian.
2. Infaq AidilAdha : RM 60 sahaja

Infaq AidilAdha adalah tajaan barangan asas memasak kepada sebahagian penerima-penerima daging qurban yang disedekahkan, seperti bawang, cili, sayur, lobak merah, ubi kentang, kobis bulat dan ayat 1 ekor.

Di sini datangnya konsep itu.

Kami bantu anda dengan mengagihkan daging korban ini kepada yang betul-betul memerlukan!Bayangkan pula raut wajah kegembiraan penerima-penerima melihat daging qurban dan barangan infaq ini ada di tangan mereka.

Salurkan sumbangan anda melalui:

atau

YAYASAN IKRAM MALAYSIA
5621 4240 4402 (Maybank)
Ruj:  QKULembu
Ruj: QKUInfaq
Emel ke: [email protected]


Usaha ini memerlukan anda semua, rakyat Malaysia yang prihatin bagi berkongsi rezeki agar dapat disalurkan secara telus kepada insan memerlukan.

“Bersama menyumbang, berkongsi barakah”

Antara Bisikan Pada Langit, Perjuangan Seorang Bapa dan Qurban.

Sejujurnya, walaupun penulis belum bergelar sebagai seorang bapa, namun mempunyai adik perempuan yang berada di negeri orang, tetap mengundang risau dan resah. Apatah lagi jika berada di luar negara.

Itulah yang cuba digambarkan dalam filem arahan Tuan Kabir Bhatia, Bisikan Pada Langit. Mengisahkan seorang ayah (Jalil Hamid) dan anak kesayanganya Hajar (Umi Nazeera). Kasihnya melebihi anak-anak yang lain, sehinggakan sanggup menjual tanah demi anaknya itu.

Sebelum Hajar melanjutkan pelajaran ke bumi Australia, dia satu-satunya anak yang diajak melayan hobi kesukaan ayahnya, iaitu memancing.

Namun setelah mendapat tawaran ke luar negara, hati seorang ayah terasa berat untuk melepaskan setelah dijaga penuh kasih sayang bagaikan “Menatang minyak yang penuh”.Pujukan dan rayuan Hajar ditolak mentah-mentah, namun dibalas dengan nada yang lembut,

“Habis, kalau Hajar pergi belajar jauh-jauh tu, siapa nak teman ayah memancing?”Hajar hanya diam membisu.


Begitu juga pengorbanan Nabi Ibrahim yang menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkan cahaya mata, tapi anaknya itu, Nabi Ismail diperintahkan Allah untuk disembelih pula.

Maka apabila anak itu sampai (pada umur mampu) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: “Wahai anakku, sesungguhnya aku melihat di dalam mimpiku bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!” Ia menjawab, “Wahai bapaku! Lakukanlah apa yang telah diperintahkan kepadamu, insya Allah kamu mendapati aku termasuk orang-orang yang sabar!” (as-Saffat, 37:102).

Gambar sekadar hiasan

Akhirnya, sembelihan itu digantikan dengan seekor kibas, sebagai tanda Allah meredhai pengorbanan seorang ayah dan anak dalam memenuhi tuntutan iman.

Kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail inilah merupakan titik tolak kepada pensyariatan ibadah qurban.


Iktibar daripada kedua-dua kisah ini, memperlihatkan pengorbanan seorang bapa dan kecintaannya kepada anak mereka. Kini, dek ekonomi yang tidak dapat diduga naik turunnya akibat pandemik Covid-19, memang berat cabaran bagi sebahagian ayah untuk memenuhi keperluan anak-anak serta isi keluarga yang harus dipikulnya.

Penulis adalah Eksekutif Muda Permasaran, Yayasan Ikram Malaysia.

Kit Keselamatan Frontliners

Yayasan Ikram Malaysia telah bergerak ke serata Malaysia membantu Frontliner sejak Perintah Pergerakan Kawalan 1. 0 untuk agihan bantuan kepada Frontliners.

Alhamdulillah, jumlah agihan terkumpul Tabung Covid-19 pada tahuh 2020 sebanyak RM522,560 ke seluruh negara merangkumi peralatan, bantuan makanan dan dapur.

Prinsip kami adalah segerakan bantuan kepada golongan bersasar dikala krisis yang memeritkan ini. Oleh sebab itu, tahun ini kami sekali lagi memohon bantuan semua untuk membantu sumbangan Kit Keselamatan Frontliner ke seluruh negeri.

Amal kebajikan dan bantuan ini semestinya mudah dilaksanakan jika anda semua membantu dan meringakan beban yang ditanggung oleh para Frontliner.

Hulurkan sumbangan dengan klik pautan berikut:

Atau

YAYASAN IKRAM MALAYSIA
𝟱𝟲𝟮𝟭 𝟰𝟮𝟰𝟬 𝟰𝟰𝟬𝟮 (Maybank)
Ruj: Frontliner


Didoakan Allah membalas dengan sebaik-baik ganjaran para penderma yang budiman.

Dana Terkumpul Tabung Kecemasan Puan Zainab

Syukur dan Alhamdulillah kutipan Tabung Kecemasan Puan Zainab yang dilancarkan minggu lepas mendapat sambutan memberangsangkan daripada anda di luar sana.

Jumlah semasa sumbangan adalah RM 16,678.60, menghampiri target yang disasarkan.

Namun, Puan Zainab masih memerlukan anda untuk menampung kos pembedahan beliau yang saat ini kritikal menyebabkan pendarahan teruk dan perlu dibedah dengan segera.

Sumbangan boleh disalurkan melalui :

YAYASAN IKRAM MALAYSIA
5621 4240 4402 (Maybank)
Ruj: Zainab
Emel ke: [email protected]

Atau

Imbas QR kod seperti yang tertera dalam gambar ini.

Sebarang pertanyaan, boleh juga hubungi :

Dr. Adnan : 019 3865622
Pn.Siti : 010 5571757
Pn.Sue : 019 5662902

Tabung Kecemasan Puan Zainab

𝗦𝗮𝗵𝗮𝗯𝗮𝘁-𝘀𝗮𝗵𝗮𝗯𝗮𝘁 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗿𝗮𝗵𝗺𝗮𝘁𝗶 𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵.

Puan Zainab binti Berhanuddin (seperti idalam gambar) merupakan ibu kepada 3 orang anak yang disahkan menghidap ketumbuhan dalam ovari. Ketumbuhan ini berada pada tahap KRITIKAL yang menyebabkan pendarahan yang teruk

Beliau memerlukan pembedahan segera. Suaminya yang bekerja sebagai pemandu Grab tidak mampu untuk menampung kos pembedahan yang dianggarkan sekurang-kurang RM30,000.00.

Alhamdulillah terima kasih kepada rakan-rakan yang telah menghulurkan sumbangan sebahagian kos tersebut tetapi belum mencukupi dan masih perlukan sekurang-kurangnya RM20 ribu lagi dengan SEGERA.

🙏

Atas dasar ini, bagi membantu Pn.Zainab yang sedang bertarung nyawa, kami Yayasan IKRAM Malaysia Negeri Johor mengajak tuan/puan para dermawan untuk sama-sama menyumbang kepada Tabung Bingkisan Ukhuwwah Johor bagi sama-sama menampung kos pembedahan dan yang berkaitan dengannya.

🙏

Anda boleh menderma seikhlas hati melalui akaun:
YAYASAN IKRAM MALAYSIA
562142404402(MAYBANK)
Ruj: ZAINAB
Emel ke: [email protected]@0197800075

Terima kasih ramai yang telah terima sumbangan anda.
Sebarang pertanyaan, boleh juga hubungi :

Dr. Adnan : 019 3865622

Puan. Siti : 010 5571757

Puan. Sue : 019 5662902

Semoga sumbangan yang dihulurkan menjadi asbab ganjaran kebaikan dan pahala untuk kita semua Aamiin.

🤲
Kekurangan Bekalan Di Hospital

25 Mei 2021 – Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Ikram Malaysia, Tuan Kamsani Nasir telah menyerahkan 1000 Pelindung Muka (Faceshield) mengikut piawaian kepada Pengarah Hospital Sungai Buloh, Dr Kuldip Kaur A/P Prem Singh pada Selasa, di sini.

Serahan ini dilakukan setelah pihak hospital menghubungi Bahagian Pembangunan dan Projek, Cik Afifah bin Ahmad. Hasil perbincangan pelindung muka adalah antara yang diperlukan di sini.

Turut melancarkan serahan ini, Pengurus Sumbangan bagi Covid Respon Unit (CRU), Dr Nurul Jannah dan Bahagian Farmasi, Encik Wilson Law. Ini merupakan serahan kali ke tiga di hospital Sungai Buloh.

Insya-Allah akan terus membantu meringankan beban dan keselamatan para barisan hadapan di sini. Teruskan menyokong Yayasan Ikram Malaysia agar lebih ramai menerima bantuan dan manfaat dari sumbangan anda.

Rayuan Ramadan 1441H/2020

🌜Bulan Ramadan kini tiba lagi. 🕯

Namun sambutannya kali ini agak sederhana disebabkan wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama 55 hari (setakat ini).

Bagi kebanyakan kita, mungkin ini hanyalah masalah kecil dan kita masih boleh bekerja di rumah. Namun bagi ramai saudara kita di luar sana, PKP 55 hari ini bermakna lebih sebulan mereka putus pendapatan.

Jabatan Perangkaan menyatakan, 46% mereka yang bekerja sendiri telah hilang pekerjaan. Antaranya termasuklah peniaga kecil, pekerja persendirian dan golongan yang dikatakan kais pagi makan pagi.

Tak terbayang bagaimana perasaan mereka yang terpaksa mencatu keperluan makanan bagi seluruh ahli keluarga, dan keperluan anak kecil seperti lampin dan susu. 😢

Yayasan Ikram Malaysia (i-Bantu) berterusan melalui Rayuan Ramadan untuk tahun yang ke-21 mengajak para dermawan dalam usaha menjaga kebajikan golongan yang memerlukan bantuan dan perhatian kita. 🎁

Bantuan disalurkan berbentuk:
🔸 Sumbangan Kebajikan Umum
🔸 Pek Makanan Sepanjang Tahun
🔸 Projek Pendidikan
🔸 Projek Infrastruktur
🔸 Bantuan OKU/Kesihatan
🔸 Pek Ramadan

Salurkan infaq anda melalui:
🌐 http://yayasan.ikram.org.my/infaq-ramadan/

atau

YAYASAN IKRAM MALAYSIA
5621 4240 4402 (Maybank)
Ruj: RR20
Emel ke: [email protected]

Usaha ini memerlukan anda semua, rakyat Malaysia yang prihatin bagi berkongsi rezeki agar dapat disalurkan secara telus kepada insan memerlukan.

Semoga kedatangan bulan Ramadan yang penuh barakah membawa sinar kepada negara kita agar bebas COVID-19 dan memberi kebahagian kepada mereka yang menerima sumbangan.

🎗Tabung Bantuan COVID-19 i-Bantu🎗

Krisis COVID-19 di negara kita hari ini sangat membimbangkan. Virus ini merebak sangat cepat sehingga kerajaan terpaksa mengumumkan 14 hari Perintah Kawalan Pergerakan.

Bagi sesetengah rakyat Malaysia, 14 hari ini adalah berita buruk kerana hilang punca pendapatan harian sekaligus tak cukup wang untuk membeli barangan keperluan harian.

Kerja dari rumah juga bukan pilihan kerana tiada internet, rumah yang kecil dan sempit dan tentu sekali kerja mereka kais pagi makan pagi.

i-Bantu berterusan berusaha membantu golongan berkeperluan ini.

Namun untuk teruskan membantu seramai mungkin, kami amat memerlukan bantuan anda, rakyat Malaysia yang dermawan!

Hanya derma RM5 seorang, anda mampu membantu mereka dari segi keperluan makanan iaitu,
✔️  Makanan Kering
✔️  Keperluan asas dapur
✔️  Makanan asas / ruji

Teruskan menderma seberapa nilai pun di link,
🌐 http://yayasan.ikram.org.my/tabung-covid-19/

atau

YAYASAN IKRAM MALAYSIA
5621 4240 4402 (Maybank)
Ruj: Covid19
Emel ke: [email protected]

Terima kasih tidak terhingga. Kedermawanan anda wajar dijadikan contoh! ❤

#DudukRumah #StayAtHome

🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥🟥

Telekung baru untuk Penjara  Kajang

KAJANG, 30 April 2019 – Sebanyak 185 pasang set telekung berkualiti hasil kepercayaan dan sumbangan masyarakat melalui Yayasan Ikram Malaysia telah diserahkan ke Penjara Wanita Kajang.

Pengarah Penjara Wanita Kajang, PKP Lim Kim Mooi, yang turut hadir sepanjang program, telah menerimanya secara simbolik bagi pihak penjara daripada Prof Madya Ainullotfi Bin Abdul Latif, Ketua Pengurusan Yayasan Ikram Malaysia.

Serahan telekung dilakukan selepas Program Isra’ Mi’raj dan Ambang Ramadhan di Penjara Wanita Kajang berlangsung.

Turut hadir untuk slot forum ialah Ust Mohd Fakhrurrazi bin Mohd Hanapi (PU Razi), Ust Tajul Arifin bin Che Zakaria, Yang Dipertua IKRAM Putrajaya, dan Puan Faridah binti Maludin, Pengarah Pusat Sokongan Wanita dan Keluarga (PAKSI).

Lebih kurang 200 para hadirin dari Penjara Wanita Kajang yang terdiri dari kalangan tahanan reman, menjalani hukuman dan banduan akhir.

Penghargaan dan terima kasih 3000 kali kepada semua masyarakat Malaysia khususnya penderma budiman yang banyak menyumbang telekung baru ini.

Program bersama Penjara Wanita Kajang ini merupakan rentetan dari kerjasama PAKSI dan Yayasan Ikram Malaysia sejak dulu lagi.

__________________

Untuk menyumbang ke progam kemasyarakatan kami:
https://www.i-bantu.org.my/reg/

Pelancaran Rayuan Ramadan 1440H / 2019

SHAH ALAM- Rayuan Ramadhan 1440H dengan sasaran RM1 juta telah dilancarkan oleh Yayasan Ikram Malaysia.

Program ini menyasarkan bantuan kepada golongan berikut iaitu faqir miskin, insan teraniaya, ditimpa bencana, orang kurang upaya dan mahasiswa.

Rayuan Ramadhan merupakan program kutipan dana pada bulan Ramadan untuk bantuan kepada yang lebih memerlukan. Dengan menkhususkan kepada jenis bantuan iaitu iftar dan makanan, pendidikan, infrastruktur dan kesihatan. 

Program ini dirasmikan oleh Profesor Datuk Dr Mohamed Hatta Shaharom, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Ikram Malaysia. 

Seramai lebih 750,000 penerima sumbangan telah beroleh manfaatnya sejak penubuhan program ini pada 1999. Jumlah wang agihan hasil sumbangan masyarakat ialah sebanyak lebih RM5,000,000.

Kami di Yayasan Ikram Malaysia merayu masyarakat untuk memberi sedikit sumbangan bagi meringankan beban mereka yang lebih memerlukan.

Sumbangan boleh dilakukan online melalui https://www.i-bantu.org.my/reg/.


#RayuanRamadhan

#RamadanTanpaPembaziran